IMEI sorgulama ve IMEI numarası öğrenme nasıl yapılır?

 

IMEI sorgulama
IMEI sorgulama işlemleri pek çok kullanıcı tarafından merak konusu oluyor. Özellikle 2.el cihaz alanlar telefonların çalıntı veya kaçak olup olmadığını bu yöntemle anlıyor. Hayati önem taşıyan bu sorgulama ile siz de mağduriyet yaşamanızı engelleyebilirsiniz. Şimdi geçelim IMEI sorgulama adımlarına...

IMEI numarası nedir?

Kullandığımız her telefon aslında bizler gibi birer kimliğe sahip. Bu kimliğe İngilizce de IMEI (International Mobile Equipment Identity) yani, ''Uluslararası Mobil Cihaz Kimliği'' adı veriliyor. Bu kimlikler sayesinde bütün cihazlar ülkeler de kontrol altında tutulabiliyor.ve çalınma gibi durumlar da bu kimlikler sayesinde cihazlar bloke edilebiliyor. O yüzden 2.El cihaz alırken öncelikle yapmanız gereken IMEI numarası olmalıdır. 

IMEI sorgulama nasıl yapılır?

IMEI öğrenme


Cihaz modeli fark etmeksizin her cihaz da bir yöntemle IMEI numarasını öğrenebilirsiniz. Bunun için;

  • Cihazınızın arama ekranına gidin.
  • Arama ekranı açıldığında ekrana *#06# yazın ve ekranın gelmesini bekleyin.
Fotoğrafta sağ bölümde gördüğünüz ekran geldiğinde ekranda yazan numaranız sizin cihazınızın IMEI numarasıdır. Eğer burada "NULL" ya da "Unkown" şeklinde uyarı görüyorsanız kullandığınız cihaz yurtdışından getirilmiş veya da yazılıma müdahale edilmiş bir telefon olabilir. Yasalar gereği yurtdışından getirilen bütün cihazlar BTK (Bilişim Teknolojileri Kurumu) aracılığı ile kayıt ettirilmelidir. Kayıtsız cihazların şebekelerine en fazla 6 ay müsaade edilir, ardından cihazın şebeke erişimi bloke edilir. IMEI sorgulama işlemleri bu yüzden hayati önem taşımaktadır.

e-Devlet IMEI Sorgulama nasıl yapılır?

e-Devlet aracılığı ile cihazınız da gördüğünüz IMEI numarasını sorgulayarak cihazınızın kayıtlı olup olmadığına bakabilirsiniz. Bunun için, e-Devlet IMEI Sorgulama adresine giderek IMEI numarasını belirtilen bölüme yazarak btk imei sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
e-devlet imei sorgulama

IMEI Sorgulama Adımları

  • Öncelikle cihazınızın "Telefon" uygulamasını açarak numara bölümüne *#06# yazarak ekranın açılmasını bekleyin.
  • Ardından açılan ekran da çıkan IMEI numaranızı bir yere not edin.
  • Ardından buraya tıklayarak e devlet imei sorgulama sayfasına gidin.
  • Açılan sayfada sizden istenen 15 haneli imei numarasını girin.
  • Sorgula tuşuna basarak sorgulama sonucunun gelmesini bekleyin.

IMEI Sorgulama Sonuçları ne anlama gelir?

Sorgulamanızı gerçekleştirdikten sonra Durum bölümünde yazan sonuçların ne anlama geldiğini birlikte inceleyelim.

İthalat yoluyla kaydedilen IMEI

Eğer Marka/Model kısmında yazan model bilgileri kullandığınız cihaz ile eşleşiyor ise bu sonuç cihazınızın orjinal olduğu anlamına gelir. Bu durum da endişe etmenizi gerektiren bir durum yoktur. Ancak model bilgileri sorgulama ekranında çıkan model bilgileri ile uyuşmuyorsa cihazınıza başka bir cihazın imei numarası atılmıştır. Bu durum da cihazınızın kaçak olduğu ve atılan imei numarasının da kısa süre de kapanma riski bulunduğu anlamına gelir. 

Kayıt dışı tespit edilen cihaz

Bu sorgulama sonucu cihazın yurt dışından ülkeye şahsi olarak sokulduğu ve verilen 6 aylık süre de imei kayıt işlemi yapılmadığı anlamına gelir. Verilen süre de imei kayıt işlemleri yapılmayan cihazlar iletişime kapatılırlar. Kayıt ettirmek için 2022 yılı için belirlenen 2.732 Türk Lirası imei kayıt ücreti ile beraber son 6 ay içinde ülkeye giriş yapmış pasaport ile başvuru yapmanız gerekir.

Kayıt bulunamadı

Bu sonuç ise cihazın kaçak olduğu ve hiç bir kimliğe sahip olmadığı anlamına gelir. Bu cihazları kayıt ettirmenin yasal olarak bir yolu bulunmuyor. İllegal yollardan bu cihazlara da bazı telefoncular imei numarası yükleyerek satışa çıkarabiliyor. Ancak bunun yasal olarak cezası olan bir işlem olduğunu ve risk taşıdığını belirtmemiz de fayda var.


Evet IMEI sorgulama işlemleri ile beraber çıkan sonuçları bu yazımız da sizlere detaylı olarak anlattık. Aklınıza takılan sorular da yorumlar bölümünü kullanabilirsiniz.

Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)

#buttons=(KABUL ET!) #days=(20)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Droid Abi'ye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılırsınız.
Accept !