Telefona Virüs Girdiği Nasıl Anlaşılır?

telefona virüs girdiği nasıl anlaşılır?
Telefona virüs girdiği nasıl anlaşılır sorusu akıllı telefon kullanıcıları tarafından sıklıkla gündeme getiriliyor. Gündeme gelen bu sorunun sebebi kullanıcıların yaşadıkları şikayetler olarak karşımıza çıkıyor. Çıkan bu şikayetlere genel de aşırı şarj tüketimi, bildirimler de reklam gösterimi, rehber de bulunan kişilere mesaj ve arama yapılması gibi nedenler yol açıyor. Bu nedenler cihazınızın daha hızlı arızalar vermesine yol açabileceği gibi cihazınız da bulunan bilgilerinizin de çalınmasına sebep olabilir.

Telefona Virüs Girdiği Nasıl Anlaşılır?

Bu virüslerin aslında gösterdikleri belirtiler mevcut ancak çoğu kişi bu belirtileri görmezden geliyor. Bu belirtileri sizlere aşağıda açıklamalı olarak vereceğiz. Bu belirtiler genel de cihazınızın anormal davranması ile başlıyor. Örnek olarak bildirim ekranında kullanmadığınız uygulamalardan gelen bildirimler de virüs bulaştığının bir kanıtıdır. Telefona virüs girdiği nasıl anlaşılır birlikte inceleyerek, öğrenelim.

Aşırı Şarj Tüketimi

Telefonunuz birden bire aşırı şarj tüketimine başladı ise bu sizin de bildiğiniz gibi normal bir durum değil. Bu duruma donanımsal bir arızanın neden olmadığı aşikar ise diğer ihtimal de bulaşan virüslerden kaynaklanıyor olabilir. Bazı telefon virüsleri cihazın arka planın da çeşitli eklentiler çalıştırarak şarjınızı tüketmeye başlar. Bu tüketim cihazın bataryasının aşırı ısınmasına ve beraberinde şarjınızın erken bitmesine yol açar. Bu sorunu tespit etmek için son kurmuş olduğunuz uygulamaları kontrol etmelisiniz. Bunun için telefonunuzun Ayarlar>>Uygulamalar kısmına girmeniz yeterli olacaktır. Ekran da tanımadığınız yeni bir uygulama görürseniz kaldırarak sorunu çözebilirsiniz. Ekranda "Kaldır" seçeneği çıkmayan uygulamalar sistem uygulamasıdır. Sistem uygulamaları cihazınızın sabit yüklü gelen uygulamalarıdır ve bunlardan endişe etmenize gerek yoktur. Telefona virüs girdiği nasıl anlaşılır sorusu için diğer çözümlere geçebiliriz.

Bildirim Uyarıları

Telefona virüs girdiği nasıl anlaşılır sorusuna ikinci yanıt ise bildirimler oluyor. Eğer cihazınız da virüs var ise ekranınız da saçma sapan bildirimler görmeniz mümkündür. Bu bildirimler genel de "Telefonunuz da virüs var, Şimdi Temizle" şeklindedir ve aldatıcıdır. Linke bastığınız anda diğer bir sahte uygulamayı yüklemenizi sağlar. Bu durum da telefonunuza ikinci bir virüsü yüklemiş olursunuz. Akıllı telefonunuz size hiç bir zaman telefonunuz da virüs var uyarısı yaparak ekstra bir uygulama yüklemenizi sağlamaz. Bu bildirimlere de kanmayın ve anında temizleyin. Bunları da temizlemek için kullandığınız tarayıcıları kaldırmanız ve tekrar yüklemeniz çözüm olacaktır. Bu bildirimleri uygulama da atabileceği gibi uygulamalar kısmını da kontrol ederek yabancı uygulamaları kaldırmalısınız.

Rastgele Mesaj Gönderimleri

Telefonunuz rehberiniz de bulunan kişilere rastgele mesajlar göndermeye başladı ise bu da cihazınıza bulaşan virüsün bir işaretidir. Bu durum da Android sistemler uyarı penceresi gösterir. Örnek olarak "XXX Uygulama sürekli mesaj göndermeye çalışıyor." şeklinde bir uyarı görebilirsiniz. Bu durum da ise yine ismi beliren uygulamayı Ayarlar>>Uygulamalar kısmına girerek kaldırmanız gerekiyor. Telefona virüs girdiği nasıl anlaşılır sorusu için bir başka sebep olan mesaj gönderimleri de bu yöntemlerle temizlenebilir.

Yukarı da verilen sebepler ile beraber telefonunuza virüs girip girmediğini çok rahat anlayabilirsiniz. Bu sebepler telefona bulaşan virüslerin en yaygın sergilediği davranışlardır. Bunun gibi durumlara maruz kalmamak için tanımadığınız sitelerden gelen bildirim izinlerini kabul etmemeniz gerekir. Aynı zaman da güvensiz olan uygulamaları da yüklemek virüs bulaşmasına sebep olabilir.

Telefona Giren Virüs Nasıl Temizlenir?

Telefona virüs girdiği nasıl anlaşılır sorularına detaylı olarak yanıt verdik. Şimdi ise bu virüslerin temizlenme yöntemlerine geçiş yapabiliriz. Bu virüsleri temizlemek oldukça basit yöntemlerle mümkün. Telefonlara bulaşan virüsler asla görünmez olmamakla beraber bazı virüslü uygulamalar ikon ve isim kısmını boş gösterebilir. Ancak uygulama yöneticisinde boş bir satır olarak bu uygulamayı da görmeniz mümkün. Bu uygulamaya denk gelirseniz anında kaldırarak silmeniz gerekir. Çünkü bu uygulamalar telefonunuz da bulunan verileri çalıyor olabilir. Şimdi gelelim temizlik adımlarına...

Manuel Temizleme

Manuel temizleme yöntemi ile hiç bir programa gerek kalmadan telefonunuza bulaşan virüsleri temizleyebilirsiniz. Bunun için aşağıda verilen yöntemler ile virüsleri temizleyebilirsiniz.
  • Uygulama Yöneticisi: Cihazınızın Ayarlar>>Uygulamalar bölümüne giderek yüklemediğiniz ancak telefonda var olan uygulamaları kaldırarak virüslü uygulamayı kaldırabilirsiniz. Bazı uygulamalar sistem uygulaması olduğu için bunlar da Kaldır seçeneği çıkmaz. Bu durum da endişelenmenize gerek yoktur. Ancak bazı virüslü uygulamalar isim ve logo bölümünü boş bıraktığı için Uygulamalar bölümün de boş bir satır olarak görülebilir. Bu durum da boş satıra basarak Kaldır seçeneği ile virüslü uygulamayı temizleyebilirsiniz.

Otomatik Temizleme

Otomotik temizleme ile bazı antivirüs uygulamaları kullanarak bu işlemler mümkün. Bazı kullanıcılar için daha basit olan bu yöntemi de beraber görelim.
  • Malwarebytes: Uygulamayı indirerek cihazınız da ne kadar zararlı uygulama varsa tespit edip kaldırabilirsiniz. Malwarebytes bu konu da iyi bir iş çıkarır ve virüsleri tek adımda tespit ederek sizi uğraştırmaz.

Telefona Giren Reklam Virüsü Nasıl Temizlenir?

Reklam virüsleri oldukça popüler olan telefon virüsleri arasında yer alır. Bunu temizlemek için genellikle kullanılan yöntem kullandığınız tarayıcıyı kaldırıp tekrar yüklemek olacaktır. Ancak tarayıcı da içerikleriniz mevcut ise tarayıcınız için bildirim ayarlarını kullanarak bildirim atan siteyi kaldırabilirsiniz. 

Chrome için Reklam Virüsü Kaldırma

Fotoğrafta ki gibi Bildirim Ayarları kısmına girerek size bildirim atan siteleri görebilir ve kaldırabilirsiniz. Geçelim adım adım reklam virüsü temizleme işlemlerine...

Adım 1:

reklam virüsü temizleme
Chrome uygulamasını açın ve Ayarlar kısmına girin.

Adım 2:

chrome reklam virüsü temizleme
Açılan pencere de "Site Ayarları" kısmına girin.

Adım 3:

chrome reklam bildirimi kaldırma

Açılan menü de "Bildirimler" kısmına girin.

Adım 4:

chrome virüs temizleme

Evet bize reklam virüsü gönderen iki adet siteyi bulduk. Şimdi bunları temizlemek için üstlerine dokunalım.

Adım 5:

chrome reklam temizleme

Açılan menü de "Temizle ve Sıfırla" butonuna basarak çıkan pencereye onay verelim. 

Bu işlemlerden sonra da telefonunuz da bulunan reklam virüsü kaldırılmış olacaktır. Android telefon virüs temizleme adımlarını da böylece göstermiş olduk. Sizler de bu adımları uygulayarak Malware olarak adlandırdığımız reklam virüslerinden kurtulabilirsiniz. Telefona virüs girdiği nasıl anlaşılır konusunu detayları ile inceledik ancak yine de aklına takılan sorular olursa yorumlar da bizi bulabilirsin.


Etiketler

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)

#buttons=(KABUL ET!) #days=(20)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Droid Abi'ye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılırsınız.
Accept !